Centrum Edukacji Ekologicznej w promieniach wiosennego słońca

Budynek po dawnym przedszkolu samorządowym przy ul. Grotowej już niedługo pełnił będzie funkcję Centrum Edukacji Ekologicznej. Trwa wyposażanie obiektu, który jest najistotniejszym elementem projektu rewitalizacji miejskich systemów nadbrzeżnych. Wokół budynku powstał park o powierzchni ok. 1,5 hektara.

Inwestycja warta ok. 7,5 mln zł powoli dobiega do końca. Prace budowlane zostały zrealizowane, obecnie obiekt jest meblowany – poinformował portal Michał Ciok, naczelnik wydziału inwestycji Urzędu Miejskiego w Bielsku-Białej. Urzędnik udostępnił nam zdjęcia budynku, w tym jego wnętrza po remoncie.

Zgodnie z planami, głównym celem inwestycji realizowanej w Cygańskim Lesie jest czynna ochrona gatunków i siedlisk przyrodniczych oraz ograniczenie antropopresji, czyli planowane i przypadkowe działania ludzi mające wpływ na środowisko przyrodnicze na obszarach chronionych. To właśnie w ramach tego typu działania powstało Centrum Edukacji Ekologicznej w budynku dawnego przedszkola przy ul. Grotowej 11.

Budynek przeszedł częściową modernizację i został zaadaptowany pod działalność dotyczącą edukacji ekologicznej. Zagospodarowana została także działka wokół o powierzchni ok. 1,5 ha. 

Skip to content