Uczestnicy – uczniowie klas 7-8 szkół podstawowych i szkół ponadpodstawowych
Czas trwania: 3 godz. lekcyjne
(wymagana liczebność grupy – min. 25 uczniów, max. 30 osób).
Forma warsztatu: zajęcia stacjonarne
Prowadzący: dietetyk/psychodietetyk
Cel: Zwrócenie uwagi młodzieży na potrzebę dokonywania właściwych wyborów żywieniowych w kontekście zdrowia i dbania o środowisko. Zachęcenie do samodzielnego planowania i przygotowywania posiłków ze szczególnym zwróceniem uwagi na problem marnowania żywności i sposobu zmniejszania ilości wyrzucanego jedzenia. Zmotywowanie uczniów do podjęcia aktywnych działań na rzecz właściwych nawyków żywieniowych w kontekście własnego zdrowia i ochrony przyrody.
Podczas warsztatu zostanie omówiony model diety planetarnej. Uczestnicy poznają różnicę pomiędzy żywnością ekologiczną, a żywnością konwencjonalną. Wspólnie odpowiemy sobie na pytanie „Czy jedzenie ekologiczne jest rzeczywiście lepszym wyborem konsumenckim?”. Uczniowie zostaną poproszeni o wypisanie swoich zwyczajowych posiłków. Następnie będą je modyfikować w oparciu o zdobytą wiedzę, tak aby stały się bardziej wartościowe w kontekście zdrowia i dbania o planetę. Otrzymają Ebooka „Recykling od kuchni” w którym przedstawione zostaną przepisy, rady i pomysły jak wykorzystywać resztki jedzenia.
Harmonogram: 2 tury warsztatów w poniedziałki, od 23 września 2024 r. do 9 grudnia 2024 r.:
I grupa: warsztat o godz. 8:30
II grupa: warsztat o godz. 11:15
Terminy warsztatu:
23.09., 30.09.,07.10.,21.10.,28.10.,04.11.,18.11.,25.11.,02.12., 9.12.2024 r.
FORMULARZE ZAPISÓW
I TURA
II TURA
Warsztaty dofinasowane w ramach zadania „EkoEmpatyczni” dostępne są tylko dla przedszkoli, szkół i placówek oświatowych z terenu miasta Bielsko-Biała.
„Dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach”.
